Tam Gün Yasası İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi, doktorların muayenehane açmasını yasaklayan 650 sayılı KHK’nın ilgili hükümlerini iptal etti. Yeni bir yasal düzenleme olmazsa üniversite, GATA ve TSK’oda çalışan hekimler dışarıda muayenehane açabilecek, döner sermayeden de pay alabilecek

Anayasa Mahkemesi, 650 sayılı KHK’nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini ”Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden” iptal etti. Karara göre, iptal edilen düzenlemeler yeni bir yasa veya yetki yasasına uygun bir KHK ile yeniden getirilebilecek. AYM, bu yeni düzenlemelere ilişkin dava açılırsa esasla ilgili inceleme yapabilecek.

CHP, 650 sayılı “Adalet Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname”nin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, KHK’nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini ”Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden” iptal etti.

Dışarıda çalışabilecekler

650 sayılı KHK’nın, iptal edilen 38. maddesi, ”Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz” hükmünü içeriyor.

KHK’nın 39. maddesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na eklenen ”Bu Kanun kapsamına girenler, kanunlarda belirtilen istisnalar dışında mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz” hükmü de iptal edildi.

Döner sermaye yeniden

AYM’nin iptal ettiği 40. maddede, yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanlarının da ticaret ve diğer gelir getirici faaliyette bulunmalarının yasak olduğu, ancak yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleki faaliyette bulunabilecekleri ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilecekleri düzenleniyordu. Buna göre yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerine ek ödeme yapılamıyor ve bu kişiler rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuvar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı olamıyorlardı.

GATA da kapsamda

İptal edilen 41. maddede de “Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ndeki kadrolu asker ve sivil öğretim üyelerinin yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralananlar, yükümlü erbaş ve erler ile askeri öğrencilere yönelik olanlar dışında hasta muayenesi ve tedavisi faaliyetleri kapsamında çalışmamak kaydıyla, Genelkurmay Başkanlığı’nın izniyle mesai saatleri dışında mesleki faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir” hükmü yer alıyordu. 

Anayasa Mahkemesi, iptal kararını yetki yasasının kapsamına girmeyen konularda Bakanlar Kurulu’nun düzenleme yapmasına dayandırdığı için bu düzenlemeler yeni bir yasayla veya yetki yasasına uygun bir KHK ile yeniden getirebilecek. Bu durumda AYM, konunun esasına girerek bir karar verecek.


 
JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval