SÖZLEŞMELİ PERSONELİN HARCIRAH HAKLARI

Sözleşmeli personelin atama ve nakilleri her zaman zor olmuştur. Bir şekilde ataması veya nakli gerçekleşen personelin karşısına bu defa sürekli görev yolluğu (harcırah) konusu sorun olmaktadır.

Büromuza yapılan yoğun başvurular, konunun hala gündemde olduğunu göstermektedir. Bu nedenle konu hakkında kısa bir açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.

 

Bilindiği üzere Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ ın 4. Maddesi gereğince sözleşmeli personele sürekli görev yolluğu ödenmez. Bu genel düzenleme dışında, bazı özel düzenlemeler de mevcuttur. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı’ nın 2006/ 58 Sayılı Genelge’ sinin 11. Maddesinde de sözleşmeli öğretmenlere sürekli görev yolluğu ödenmeyeceği hükmü mevcuttur.

Yukarıda bahsedilen genel ve özel düzenlemelerin, Danıştay 2. Dairesi’ nin 2011 yılında verdiği bir karar ile yürütmesi durdurulmuştur.

Böylece artık sözleşmeli personel de diğer personel gibi sürekli görev yolluğu alabilecektir.

Ne var ki Danıştay 2. Dairesi’ nce yürütmeyi durdurma kararı verilmeden önce atama veya nakil olan sözleşmeli personel için bir hukuk normu bulunmamaktadır. Böyle durumda bulunanların sürekli görev yolluğu alması mümkün müdür?

Evet. Belli şartlar sağlanıyorsa bu durumda olan sözleşmeli personel sürekli görev yolluğu alabilir.

Konuyu bir örnekle açıklamak faydalı olacaktır: İskenderun Beş Temmuz İlköğretim Okulu’ ndan, Gölcük Piri Reis İlköğretim Okulu’ na, 2009 yılında atanan sözleşmeli öğretmen A, sürekli görev yolluğu almasının önündeki hukuki engelin kalktığını düşünmektedir. A’ nın yapması gerekenler nedir?

A, öncelikle atama belgesine bakmalıdır. A’ ya tebliğ edilmiş olan atama belgesinde, harcıraha ilişkin bir kayıt var mıdır?

Birinci Olasılık: Vardır. Atama belgesinde, A’ ya harcırah ödenmeyeceği belirtilmiştir.

Bu durumda A, altmış (60) günlük dava açma süresini geçirdiği için açacağı dava süre aşımı nedeniyle reddedilecektir.

İkinci Olasılık: Yoktur. Öyleyse, A için altmış (60) günlük dava açma süresinin aşıldığından bahsedilemeyecektir. Çünkü A’ nın sürekli görev yolluğu alıp almayacağına dair bir idari işlem yoktur.

Şu halde A, öncelikle idari başvuru yaparak 2009 yılındaki ataması nedeniyle kendisine harcırah verilmesini talep edecektir. Başvuru kabul edilmezse, bu ret işleminin iptali için İdari Yargıda davası açılması gerekir.

Atama belgesinde harcıraha ilişkin bir kayıt olmamakla beraber, başka bir işlem ile harcırah ödenmeyeceği A’ ya bildirilmiş de olabilir. Bu durumda da A’ nın hukuki durumu, Birinci Olasılık’ ta anlatıldığı gibidir.

Burada şu durumdan da bahsetmek gerekmektedir: İkinci Olasılık’ ta anlatılan durumda açılan davaların bir kısmı, süre aşımı nedeniyle reddedilmekteydi. Ret gerekçesi, atama gerçekleştikten sonra altmış (60) gün içerisinde dava açılmamış olmasıydı. Hukuka uygun bulmadığımız bu görüşü, Danıştay 2. Dairesi de hukuka uygun bulmayarak Kanun Yararına olmak üzere bozmuştur. Böylece Danıştay da bu konudaki fikrini, sözleşmeli personel lehine olarak ortaya koymuş bulunmaktadır.

Avukat  Erdem Serdar VURGUN

 

 
JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval