İş Piyasasında Kadın İşçi Almayın Talimatları Başladı

Başbakanın talimatıyla hazırlanmaya başlanan çalışan kadınlara çocuk teşviği, iş piyasasındaki patronları korkuttu. Kadınların daha çok çocuk yapmasını teşvik etmek amacıyla hazırlanmaya başlanan taslak netleşmeden işverenler tarafından yeni işçiler kadın olmasın talimatı verilmeye başlandı.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, kadın çalışanların istihdam şartlarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlandığı söylenen taslağın iş dünyasında endişe yarattığını belirterek, "ASO üyesi bir sanayicimiz düzenlemeden duyduğu kaygıyla bundan sonra fabrikasına kadın işçi almayacağını bana söyledi. Taslak bu haliyle yasalaşırsa, kadın işçi çalıştıran işletmelerin istihdam maliyetleri artacağından, yöneticilerine kadın yerine erkek işçi alınması talimatı vermiş" dedi. Özdebir, ismini açıklamadığı fabrikada 40'ı kadın olmak üzere toplam 200 kişinin çalıştığını vurguladı.

Başkan Özdebir, vefat eden yönetim kurulu üyelerinden Hasan Altun'un isminin verildiği Girişimci Eğitim Konağında, gündemdeki konularla ilgili gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı.  Kadın çalışanlara getirilecek yeni haklar nedeniyle işadamlarının kaygılanmakta haklı olduklarını ifade eden Özdebir, benzer tepkinin bir çok işadamından gelebileceğine dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan taslakta doğum yapan kadınlara uygulanan 16 haftalık analık izninin 24 haftaya kadar çıkarılması, yarım gün çalışarak 'tam gün' çalışmış gibi prim yatırılması, iş yerlerinde kreş açılması, , doğum yapan kadına işe dönüş garantisi gibi doğum teşvikleri yer alıyor.

KADIN İSTİHDAMI DÜŞER!

Kadın çalışanlara getirilecek bu desteklerin işçilik maliyetlerini ciddi oranda artıracağını belirten ASO Başkanı, “Bir kadın için en ulvi şey anne olmak ama kaş yapayım derken göz çıkarmamak gerekiyor. Kadın işçilere sağlanan ek haklar kadın istihdamını daha da aşağı çekecektir. Çünkü işletmeler maliyet hesabı yapıp düşük maliyetli olanı tercih eder. Aksi halde rekabet avantajını kaybedip yok olur” dedi.



 

 

 
JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval