Yargı: Dava açtı diye çalışanı işten atamazsın

Aşkale Çimento’da, aynı fabrikada çalıştığı eşi Serkan Türkoğlu’nun iş kazasında ölmesinden sonra dava açıp Genel Müdür Nihat Kılıç’ı 2 yıl hapis cezasına mahkûm ettiren Özden Papila Türkoğlu, karardan sonra önce şirketin Van ’daki işletmesine sürülmüş, iş başı yapmayınca da işten atılmıştı. Türkoğlu bu kararı da yargıya taşıdı ve Trabzon İş Mahkemesi, atamanın genel müdür hakkındaki cezadan kısa süre sonra yapılmış olduğunu saptayarak, “Feshin dürüstlük kuralları ve hakkın kötüye kullanılması yasağı sınırları içerisinde kullanılmadığı” sonucuna vardı ve Türkoğlu’nu işe iade etti.

Aşkale Çimento’da, geçen yıl çimento üretilen fırın içerisinde tuğla söküm ve yerleştirme işlemi yapılırken, tuğlaların çökmesi üzerine mühendis Serkan Türkoğlu ve işçi Kadir Şen ölmüş, bir işçi de yaralanmıştı. Aynı fabrikada çalışan Türkoğlu’nun eşi Özden Papila Türkoğlu tarafından açılan davada Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi , emniyetli yol varken, söküm işleminin daha hızlı tamamlanması için hilti (delici) kullandıran, çökme ihtimaline karşılık ağ ve iskele kurdurmayan, tuğlalar yeterince soğumadan sökümü başlatan fabrikanın Genel Müdürü Nihat Kılıç’a ‘taksirle adam öldürme’den iki yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, ‘sanığın bir daha suç işlemeyeceğine dair yeterli kanaat oluşmadığı için’ cezayı ertelemedi ve paraya çevirmedi.


‘ŞİRKET KÖTÜ NİYETLİ’

Özden Papila Türkoğlu, kazaya kadar Aşkale Çimento’da kalite kontrol mühendisi olarak çalışıyordu. Kazadan sonra, eşinin mezarı burada bulunduğu ve kendi memleketi olduğu için şirketin Trabzon’daki fabrikasına geçti. Eşiyle ilgili davayı açtıktan sonra, iddiasına göre, ‘mobbing’ uygulanmaya başlandı. Türkoğlu’na, görev alanına dışında kalan, arşiv düzenleme gibi işler verildi. Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararından iki hafta sonra, 18 Nisan’da, Türkoğlu’na ‘görülen lüzum’ üzerine Van’daki fabrikada görevlendirildiği bildirildi. Türkoğlu da İş Kanunu’nun 22. maddesine dayanarak, ‘yapılan atama kötü niyetli olduğu’ için görevlendirmeye itiraz etti. Şirket de 26 Nisan’da, Van’da işe başlamadığı için Türkoğlu’nu çıkardı.

Türkoğlu da Trabzon 1. İş Mahkemesi’nde dava açtı. Şirket savunmada, yeni yatırımlar ve Gümüşhane çimento fabrikasındaki kapasite artırımı projesi doğrultusunda Türkoğlu'nun Van’daki fabrikaya atandığını, bu süreçte dört mühendisin de benzer sebeplerle gönderildiğini ileri sürdü. Yapılan yargılama, geçen 10 Ekim’de bitti. Mahkeme, verdiği kararda, Türkoğlu’nun eşinin ölümü üzerine memleketi Trabzon’na, yaklaşık bir yıl sonra da ailesinin ve sosyal çevresinin bulunduğu bu şehirden Van’a atandığını saptadı. Kararda şöyle denildi:
“Gümüşhane fabrikasına mühendis atamaları yapılırken daha yakın olan bu fabrikaya değil, daha uzak bir ile gönderilmesi, söz konusu atamanın iş kazası nedeniyle şirket genel müdür ve diğer görevlileri hakkında verilen cezalardan kısa bir süre sonra yapılmış olması karşısında, feshin dürüstlük kuralları ve hakkın kötüye kullanılması yasağı sınırları içerisinde kullanılmadığı kanaatine varılarak...”

Fesih sözleşmesini iptal eden mahkeme, işe kabul edilmediği takdirde Türkoğlu’na dört aylık maaşının ödenmesine hükmetti.

 
JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval