Askeri Mahkemeler Sadece Askerlik Hizmetiyle İlgili Suçlara Bakacak

Anayasa Mahkemesi, Anayasada yapılan değişiklikle askeri yargının görev alanının daraldığına, asker kişilerin sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalarla bakacağına dikkat çekti. 


Anayasa Mahkemesi'nin, Askeri Mahkemelerin, "asker kişilerin askeri mahallerde işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olduğuna" ilişkin hükmün iptal gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde, kıdemli Çavuş M.T.P. hakkında Balıkesir'de nizamiye nöbetçi astsubayı olarak görevli iken, nişanlısı olan Onbaşı O.B.'yi ziyaret etmek amacıyla nizamiyeye gelen R.F.U.'ya, "...bugün geldiğiniz çok daha iyi olmuş, sayenizde günüm çok güzel geçecek, geceden çıkmama rağmen pozitif enerji doldum. Ben şimdiye kadar hiçbir asker yakınıyla bu kadar ilgilenmemiştim, ama sayende iyilik meleği oldum, Ankara'ya hemen dönmeyeceksen bekle, bir hafta 10 güne kadar izne ayrılacağım, beraber gidelim, ya da numaranı ver Ankara'ya geldiğimde arayayım, belki ileride ayrılırsın, üstelik daha nişanlısın" dediği gerekçesiyle cinsel taciz suçunu işlediği iddiasıyla kamu davası açıldı. Askeri mahkemede, sanığa isnat edilen suçun TCK'nın 105/1. madde ve fıkrasında düzenlenen "cinsel taciz" suçunu oluşturduğunu belirterek, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 9. maddesinde yer alan "... askeri mahallerde ..." ibaresinin iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, askeri mahkemelerin genel görevlerinin sayıldığı, "Askeri mahkemeler, kanunlarda aksi yazılı olmadıkça, asker kişilerin, askeri suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler" hükmündeki "...askeri mahallerde..." ibaresini iptal etti. 

ASKERİ MAHKEMELER SADECE ASKERLİK HİZMETİYLE İLGİLİ SUÇLARA BAKACAK

Anayasa Mahkemesinin iptal kararının gerekçesinde, 353 sayılı Kanun'un "Genel Görev" başlıklı 9. maddesinde, askeri mahkemelerin kanunlarda aksi yazılı olmadıkça, asker kişilerin askeri olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askeri mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarının kurala bağlandığına dikkat çekildi. Gerekçeli kararda, askeri yargının görev alanının yeniden düzenlendiği, yeni düzenlemeyle askeri mahkemelerin görev alanının askeri suçların yargılanmasıyla çağdaş ülkelerde olduğu gibi sınırlandırıldığı belirtildi. Gerekçede, "Asker kişiler tarafından askeri mahalde işlenen, fakat askeri suç olmayan, asker kişiye karşı veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olmayan suçlar bakımından yargılama yapma görevini askeri mahkemelere vermektedir. H'lbuki Anayasa'nın 145. maddesinde yapılan değişiklik sonucu askeri yargının görev alanı daraltılarak, asker kişilerin sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalarla sınırlı tutulmuştur. Bu durumda itiraz konusu kural, Anayasa'nın 145. maddesine aykırı h'le gelmiştir" denildi.

 
JoomlaWatch Stats 1.2.8b by Matej Koval